1. Utilizatorii informatiilor contabile:
-Investitorii actuali sau potentiali
-Salariatii
-Organelle fiscale si comunitatile locale (statul)
-Creditorii, furnizorii intreprinderii, bancii
-Clientii
2. Obiectivul situatiilor financiare (bilantul, contul de profit si pierdere, documente de la sfarsitul anului intocmite de firma).
Trebuie sa furnizeze informatii cu privire la:
- Pozitia financiara (bilant, avere, patrimoniu)
- Performantele si evolutia intreprinderii
3. Calitatea informatiei contabile
- Sa fie inteligibila pe intelesul tuturor
- Sa fie relevanta, pertinenta pe baza ei sa poata fi luate deciziile
- Fiabila: sa nu contina erori sau elemente care sa duca la interpretari eronate
- Comparabilitatea informatiei trebuie realizata in timp si spatiu, datele contabile trebuie sa fie comparate la momente diferite sau se pot compara intreprinderi la acelasi moment, care produc acelasi lucru.
4. Elementele situatiilor financiare:
- Active
- Datorii
- Capitaluri proprii
- Cheltuieli
- Venituri
Definitii:
Activele – resurse controlate de intreprindere ce provin din evenimente trecute si sunt susceptibile sa genereze avantaje economice viitoare.
Datoriile – obligatiile ce provin din evenimente trecute, susceptibile sa genereze in viitor sacrificii de avantaje economice.
Capitalurile proprii :interesul rezidual dupa scaderea datoriilor din totalul activului.
Venituri: crestere de avantaje economice, in cursul exercitiului (pentru 1 an: pt ca actele se fac la sfarsitul fiecarui an) ce au ca efect majorarea capitalurilor proprii pe alte cai decat prin contributia actionarilor. Venitul difera de Profit.
Cheltuieli: sacrificii de avantaje economice in cursul exercitiului, ce au ca efect reducerea capitalurilor proprii, altfel decat prin rambursari de bani catre actionari sau prin plati de dividend.
5. Recunoasterea elementelor in situatiile financiare.
Ca un element sa fie cunoscut in situatiile financiare, trebuiesc indeplinite doua conditii:
- Sa poata fi exprimat in bani, in mod credibil
- Sa poata fi negociat pe o piata activa (tranzactionat pe piata)
6. Evaluarea in situatiile financiare
IAS-urile opereaza cu mai multe baze de evaluare:
- Costul istoric: costul de origine, de cumparare, productie, cel initial. Se foloseste la intrarea activelor si datoriilor in intreprindere.
- Costul curent / de inlocurie: costul pe care intreprinderile sa accepte sa-l plateasca daca ar fi sa cumpere un bun similar cu bunul care –l are.
- Valoarea realizabila: valoarea pe care intreprinderea ar primi-o daca ar vinde in conditii normale un activ sau ar achita o datorie.
- Valoarea actualizata – o estimare la timpul prezent, a valorii in functie de fluctuatiile de profit ce apar in desfasurarea normala a activitatilor, respectiv, aducerea la zi a unei valori ce devine disponibila mai tarziu.
- Valoarea justa: valoarea la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie, de bunavoie intre parti aflate in cunostita de cauza, pretul fiind determinat cheltuieli / valoarea de piata.