marți, 23 iunie 2009
Bani din nimic...Creditul bancar
In mecanismul inventarii banilor de catre bancheri, creditele nu trebuie sa aiba acoperire integrala in depozite si aport de capital din partea actionarilor bancii, pur si simplu se emit la cererea clientului. Cand imprumutul e achitat, suma e stearsa din contabilitatea bancii, aceasta oprindu-si insa ca profit toate dobanzile platite pana la scadenta de datornic.
Este intretinuta legenda dupa care cea mai mare realizare a vietii unui cetatean este sa aiba o casa a lui, iar sugestia este ca decat sa platesti chirie lunara mai bine platesti inca o rata la banca si casa iti ramane dupa achitarea creditului. Adica peste 30 - 40 de ani. Adica dupa o viata de munca. Adica dupa ce ai dat din buzunar dobanzi care fac de patru ori pretul ei de piata. Adica la pensie, cand pe nimeni nu mai intereseaza ce a ramas din tine. Ai fost supus o viata meriti si tu o casa.
In locul tau e angajat un tanar caruia i se spune ce important este sa ai o casa.
Cine are credit traieste cu frica pierderii locului de munca si o data cu el a casei, a masinii, a concediilor facute pe credit si apoi a statutului de "onorabilitate" pe care le aduc acestea.
Isi pierde libertatea de a gandi ca un om liber, devine o sluga supusa cu burta plina.
Cine are credit este obedient fata de angajator de care depinde achitarea datoriilor sale, fata de puterea politica care ii poate usura sau ingreuna prin taxe si impozite rambursarea.